آشنایی با روشی نوین؛ چگونه سلولهای سیستم ایمنی برای درمان سرطان نقشآفرینی میکند
برای سالهای طولانی، پایه درمان سرطان روشهایی چون جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی بود. اما با پیشرفت فناوری و دانش حوزه سلولدرمانی، درمانهای هوشمند و هدفمند، به عنوان روشی نوآورانه برای درمان سرطان، کارآمدی خود را به اثبات رساندهاند.
در سالهای اخیر، ایمونوتراپی به عنوان روشی که قدرت سیستم ایمنی بدن بیمار را برای حمله به تومورها تقویت می کند به عنوان آنچه در جامعه سرطان اکنون یکی از پایههای اصلی درمان سرطان نامیده می شود، ظهور کرده است.
یک روش ایمونوتراپی که به سرعت در حال پررنگ شدن است، جمع آوری و استفاده از سلولهای ایمنی خود بیماران برای درمان سرطان است. انواع مختلفی از ACT وجود دارد اما تاکنون ، یکی از پیشرفته ترین پیشرفتهای بالینی ، سلول درمانی به کمک لنفوسیتهای تی یا Car T cell Therapy نامیده می شود.
استفاده از سلولهای سیستم ایمنی در درمان سرطان
سلولهای تی، نوعی از سلولها هستند که در حفظ ایمنی بدن تاثیری ویژه دارند. کشف و نابودی عوامل بیماریزا و سلولهای آلوده وظیفه اصلی این نوع سلولها به شمار میرود که به سلول تی یا لنفوسیت تی معروف هستند. در این راه نیز از پروتئینهایی استفاده میکند که در سطح این سلولها وجود دارد و با پروتئینهای سطح این عوامل خارجی پیوند میخورند.
از آنجایی که سلولهای تی تا سالیان مدیدی پس از عفونت در خون باقی میمانند، در حافظه بلندمدت دستگاه ایمنی بدن نیز نقش ایفا میکنند. به کمک فناوری سلولدرمانی این روزها، فناوری سلولدرمانی از بین بردن برخی از بیماریهای خاص ممکن شده است.
در این نوع درمان، سلولهای T بیمار، در آزمایشگاه تغییر و به سلولهای سرطانی حمله می کند. سلول های یادشده، از خون بیمار گرفته می شود. سپس ژن یک گیرنده خاص که به پروتئین خاصی از سلولهای سرطانی بیمار متصل می شود، به سلولهای تی در آزمایشگاه اضافه میشود.
گیرنده آنتی ژن کایمریک (CAR) نامیده می شود. تعداد زیادی از سلولهای T در آزمایشگاه رشد مییابند و با تزریق به بیمار داده می شوند. سلول درمانی T با استفاده از CAR که کارتی سل تراپی نیز نامیده میشود. برای درمان برخی سرطان های خون مورد استفاده قرار می گیرد و این روش برای درمان انواع دیگر سرطان در حال مطالعه است.
در حال حاضر فناوری سلول درمانی در کشورمان با کمک شرکتهای دانشبنیان، پژوهشگاههای فعال در حوزه سلولدرمانی و پزشکی بازساختی فعال هستند. ستاد توسعه فناوری های سلولهای های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از توسعه طرحهای فناورانه، پژوهشها، محصولات و خدمات دانشبنیان در حوزه سلولدرمانی حمایت میکند.
مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
stemcell.isti.ir/Z3fq کپی لینک کوتاه