آیا اگزوزوم‌های مشتق شده از مزانشیم می‌تواند مانع از خون ریزی مغزی بشود؟

 In تازه ها

در جدید ترین مطالعه صورت گرفته در دانشگاه  سانگ‌‌کیونک‌وان، پروژه ای به منظور بررسی اثر اگزوزوم‌ مشتق شده از سلول بنیادی مزانشیمی بر روی کنترل خون ریزی مغزی آغاز گردید. این مطالعه با اشاره به اثر مثبت فراورده سلولی بر روی مهار خونریزی مغز،نتایج خود را در مجله STEM CELLS Translational Medicine. به چاپ رسانید.

به دنبال خونریزی شدید در مغز و افزایش فشار مایعات در این ناحیه، احتمال تشنج، فلج مغزی، عقب ماندگی رشد و مرگ و میر افزایش می‌ یابد. لذا اهمیت این جستار می‌تواند روزنه امیدی را برای درمان  به موقع بیماران، خصوصا کودکان (از بالاترین جامعه آماری در این نوع عارضه محسوب می‌شود) به حساب آید.

سلول‌های بنیادی مزانشیمی قادر هستند تا با تولید مولکول‌های زیستی فعال، اثر بسیار خوبی در ترمیم از خود نشان دهند.

 این سلول‌ها اگرچه امروزه به عنوان کاندیدهای مناسب در علوم پزشکی بازساختی به حساب می‌آید، اما عوارضی همچون قابلیت تومورزایی و انسداد عروق را می‌تواند به دنبال داشته باشد.

در این پژوهش با استفاده از اگزوزوم‌های دریافت شده از محیط کشت سلول‌های بنیادی مزانشیمی، اثر آن را بر روی مدل موشی، دارای خونریزی مغزی مورد پژوهش قرار گرفته شد. نتایج نشان داد که اگزوزوم‌های منتقل شده حاوی فاکتور mRNA کد کننده پروتئین BDNFهستند. تحقیقات پیشین نقش این پروتئین را به عنوان یک عامل محافظتی برای سلول‌های عصبی گزارش کرده است. این مطالعه در دو فاز آزمایشگاهی و پیش بالینی انجام گرفت و در تمامی گروهای دریافت کننده، اگزوزوم‌ها باعث بیان گیرنده‌های ترومبین در سطح سلول‌های عصبی شد.

از این رو Park اظهار داشت که: ” تاثیر استفاده از اگزوزوم‌ها برای مهار خونریزی بیشتر از استفاده از سلول‌های بنیادی به صورت مستقیم می‌باشد. همچنین با توجه به مطالعات بعدی برای مشخص نمودن زمان مناسب تزریق و دوز بهینه، اظهار امیدواری از یک گام موثر برای مقابله با آثار ناشی از افزایش فشار مایعات مغزی در زمان خونریزی نمود.  

Start typing and press Enter to search